Avrupa Gönüllü Hizmeti
- Dernek : 0312 426 26 44 / 0312 426 26 48
- Kurslar Departmanı: 0312 426 26 44 - 114 / 122
- ABD Eğitim Danışmanlığı için: 0542 292 41 42
Avrupa Dayanışma Programı (ADP)
European Solidarity Corps (ESC)
Avrupa Dayanışma Programı, önceki ismiyle Avrupa Gönüllü Hizmeti, istediğiniz bir Avrupa Birliği ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dâhilinde yer almanızı sağlayan bir programdır.
18-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır.
Programın amacı, gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurtdışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.
TÜRK-AMERİKAN DERNEĞİ VE AGH
Türk-Amerikan Derneği (TAD) Ağustos 2013 tarihinde “GÖNDEREN VE KOORDİNATÖR KURULUŞ” olarak Türk Ulusal Ajansı tarafından akredite edilmiştir.
Türk-Amerikan Derneği’nin gönderici kuruluşunuz olması için yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
1- Öncelikle AGH hakkında detaylı bilgi edininiz.
Türkiye Ulusal Ajansı web sitesinde yer alan Avrupa Dayanışma Programı bölümünden detaylı bilgi alabilirsiniz.
- 41 Soruda Avrupa Gönüllü Hizmeti
2- Proje araştırınız.
ADP programı ile ilgili fikir sahibi olduktan sonra, gitmek istediğiniz ülke ve katılmak istediğiniz proje fikrine karar vermelisiniz. ADP akredite kuruluşları ve projelerini Avrupa Gençlik Portalı adresinden inceleyebilirsiniz. Uzun bir süre gönüllü olarak farklı bir ülkede hizmet vereceğiniz için, sadece yurtdışına çıkmak yerine, ilgilendiğiniz, hem size katkıda bulunacak hem de sizin de zevkle katkı sağlayabileceğiniz ev sahibi kurum ve projelerini detaylı olarak incelemeniz fayda sağlayacaktır. Gönüllülük Fırsatları sayfasında yer alan proje veri tabanından detaylı arama yaparak projeler bulabilirsiniz.
Ayrıca Türk-Amerikan Derneği’nin veya Türkiye’deki gönderen kuruluşların web sitelerini ve sosyal medya sayfalarını takip ederek, gönüllü arayışı için çıktıkları duyuruları görebilirsiniz. Türk Amerikan Derneği facebook sayfasını www.facebook.com/evs takip ederek olası proje duyurularını ve güncellemeleri alabilirsiniz.
3- Özgeçmiş ve Motivasyon mektubu yazınız.
Kendinize uygun projeleri belirledikten sonra Europass formatında bir özgeçmiş ve bir motivasyon mektubu hazırlamalısınız.
Motivasyon mektubunu hazırlarken katılmak istediğiniz projelerin içeriklerine göre neden projede yer almak istediğinizi belirtmeyi unutmamalısınız. Dolayısıyla, motivasyon mektubu her bir projeye özel olarak hazırlanmalıdır. Örneğin, çocuklarla ilgili bir projeye başvuru yapıyorsanız, bu konuda geçmiş tecrübeleri ve ilgileri yazmak gerekmektedir. Unutmayınız ki aynı projeye başvuran birçok ülkeden yüzlerce gönüllü adayı olacaktır.
4- Projelere başvuru yaparken şu noktalara dikkat ediniz.
Proje metinlerinde yazan kontak kişiye kısaca kendinizi anlatıp, projelerinde şu an gönüllü arayıp aramadıklarını sormalısınız. Unutmayın, birçok yere başvuru yapmalısınız, bazıları cevap bile vermeyebilir ve bu durum motivasyonunuzu kırmamalıdır. Azimle tüm ilgilendiğiniz projelere uygun motivasyon mektubunu yollayıp, takibini yaptığınız sürece mutlaka bir proje bulacaksınızdır.
Başvuru öncesinde mutlaka ilgilendiğiniz ev sahibi organizasyonun web sitesini, facebook sayfasını ziyaret etmeli ve nelere öncelik verdiklerini, ne gibi aktiviteler yaptıklarını incelemeli ve bunun üzerinden de motivasyon mektubunuza ya da ilk epostanıza projeyi gerçekleştirecek organizasyonun ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz noktaları yazmalısınız.
Proje veri tabanında yer alan tarihler projelerin genel başlangıç ve bitiş süreleridir. Sizin projeye başvurup aktiviteye başlayacağınız tarihler burada yazmaz. Proje sürelerini katılmak istediğiniz projelerin yetkili kişisine (veri tabanında her organizasyonun proje koordinatörünün ismi ve iletişim bilgileri yer almaktadır) eposta ile sormalısınız. Eğer yabancı diliniz yok ise bu konuda yakın arkadaşlarınızdan ya da evs@taa-ankara.org.tr adresinden TAD’dan destek alabilirsiniz.
Gönderen kuruluşlar sizin adınıza proje bulmazlar ya da projelere başvuru yapmazlar. Sizin, veri tabanı üzerinden uygun projeleri bulmanız ve bu projelere bireysel olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Gönderen kuruluşlar, ev sahibi kurum ile gönüllü arasında yapılacak işlemlerde yardımcı olan kuruluşlardır.
5- Gönderen Kuruluş olarak TAD:
Türk-Amerikan Derneği, ADP hizmetini vermeye kararlı, işin ciddiyetini kavramış, TAD ile gittiği ülkede düzenli olarak iletişime geçecek ciddiyette, Türkiye’yi ve TAD’ı layığıyla temsil edebilecek tüm gönüllülerin gönderici kuruluşu olabilir. Ancak, diğer ev sahibi kuruluşlara olduğu gibi, TAD’a da yüzlerce gönüllü adayı başvurmaktadır. TAD bu adayların içinden bir eleme yaparak belirli bir sayıda gönüllü göndermektedir. Dolayısıyla, ev sahibi kuruluş sizi gönüllü olarak kabul eder ise, TAD ile temasa geçip gönderen kuruluşunuz olmasını talep etmelisiniz. (evs@taa-ankara.org.tr) TAD size olumlu yanıt verdikten sonra, gönderici kuruluşunuzun (sending organisation) TAD olduğunu ve herhangi bir konuda program koordinatörü ile temasa geçebileceklerini belirtebilirsiniz.
6- Kuruluşların Proje Başvuru Dönemleri:
Evsahibi ve koordinatör kuruluşların projelerini Ulusal Ajanslarına sunmak için başvuru dönemleri Şubat, Mayıs ve Ekim'dir. Proje başvuru dönemleri, organizasyonların evrakları teslim etmesi gereken son tarihtir. Bu nedenle sizlerin en az 2 ay öncesinde yazışmalara başlayıp, bir ev sahibi kuruluş (hosting organisation) tarafından kabul edilmeniz gerekmektedir.
7- Projeye kabul edildikten sonra:
Bir projeye başvurdunuz ve ev sahibi kuruluştan kabul aldınız. Bundan sonrasında gereken resmi yazışmaları, evrakları gönderen kuruluşunuz olarak TAD ev sahibi kuruluşa gönderecek; uçak bileti ve vize işlemlerinize yardım edecektir. Ayrıca ev sahibi kuruluşunuz, projeye gittiğiniz ülkede sizinle düzenli olarak iletişimde olacaktır.
Yukarıda bahsi geçen detaylar dışındaki her türlü sorunuz için lütfen Türk Amerikan Derneği ile evs@taa-ankara.org.tr adresinden temasa geçiniz.